Säsongsvariationer: När och var ska man jigfiska?

Fiskens årstidsklocka

Som vi alla vet följer naturen en viss rytm. Fiskarna i våra sjöar och hav är inget undantag. Under olika tider på året rör de sig till olika platser, letar efter olika typer av mat och har olika beteenden. För att vara framgångsrik inom jigfiske måste man förstå dessa säsongsvariationer och anpassa sig därefter.

Vårens uppvaknande

När isen smälter och våren börjar göra sig påmind, blir fisken mer aktiv. Efter en lång vinter i dvala söker de ivrigt efter föda. Detta är en utmärkt tid att ta fram ljusare jigs med en snabb rörelse för att efterlikna de småfiskar som simmar omkring. Fiskar som abborre och gädda kan vara särskilt aktiva under denna period.

Sommarens utmaningar

Sommarvärmen kan vara en svår tid för jigfiske. Fisken söker kyligare djupare vatten, vilket betyder att fiskaren måste anpassa sig och leta på djupare platser. Ett tips är att välja jigs som kan sjunka snabbt och nå dessa undervattensavsnitt.

Hösten, en tid för förändring

Hösten är kanske den mest spännande tiden för jigfiskare. Fiskarna börjar fylla upp inför vintern och blir därför mer aggressiva i sitt beteende. Använd jigs som efterliknar byten som är rikliga under denna tid, som till exempel maskar eller små kräftor.

Vinterns stillhet

Många antar att jigfiske upphör när vintern anländer. Tvärtom! Med isfiske kan man fortsätta äventyret. Jiggar med glittriga och blinkande detaljer fungerar särskilt bra under denna period, eftersom de efterliknar de små iskristallerna som reflekterar ljuset under vattnet. För att avrunda med en rolig formulering: Precis som att du byter garderob beroende på årstiden, bör du också byta din ”jig-garderob” för att matcha fiskens humör. Och kom ihåg, oavsett årstid är tålamod fiskarens bästa vän.