FISKEHISTORIER

Gädda hoppar i båten

Skriven av Mikael Nilsson från Varberg
Min mamma kom från byn Vormträsk, några mil nordost om Lycksele. Jag tillbringade där mina barndomssommrar och tyckte det var helt underbart att åka dit i bil på 60-talet. Det tog på den tiden 3 dagar att åka upp dit ifrån Halland, Getinge.

Men mina barndoms fiskeminnen har lockat upp mig flera gånger i vuxen ålder också. Sommaren 2011 åkte min fru och jag upp. Vi fixade metmask hemmifrån, då det finns ett begränsat antal där.

Min ambition var i huvudsak att fiska gädda. Med tanke på riktigt stora gäddor.
Men då vi började meta abborre och fick så underbart många och stora så kom gäddfisket av sig. Vi metade ifrån Jerrys båt, som vi lånat under några dagar . Den största abborren vägde 1,3 kg. Har kort på den om någon tvivlar!

Men min story handlar inte om det. Utan om när vi satt där och metade med halländsk mask och plockade upp massor med abborrar. Som jag sedan rökte och tog med hem. Då hoppade en gädda upp i båten. En kanske 8 hg stor.
Utan föraning så hoppade han/hon dom ca 3 dm över vattenytan och in i båten, på sittbrädan där bak,låg där och sprattlade några sekunder, jag försökte ta den med händerna, rör stjärten på den, får inget tag och den hoppar ner i vattnet igen.

Min fru och jag bara stirrar på varandra. Vad tusan hände?

Det gick snabbt. Gäddan var tillbaka vattnet igen och sekunden efteråt så hugger en gädda på min krok med mask på. Vi har en kortare kamp som jag förlorar. Jag hinner se gäddan och uppskattar den också till ca 8 hg. Kanske samma gädda?

Men jag vill höra om det är någon som upplevt samma sak, att en gädda hoppat i båten. Jag har aldrig förr ens sett en gädda med hela sin kropp varit ovanför ytan om den inte varit på kroken.

Jag brukar berätta den här storyn ibland men säger samtidig att detta är inget skryt eller överdrift då jag inte gjorde någon prestation alls egentligen. Jag och min fru bara konstaterar vad som hände.och det var konstigt att den hoppade in i båten, och sedan snabbt tillbaka igen. Men vi var två som såg det, och vi båda vidhåller sanning om den osannolika gäddan som hoppade i båten.

Väldigt tacksam för kommentarer och av erfarenheter av motsvarande slag.

Mikael Nilsson, Varberg
miknils@hotmail.com